INDEX   TEAM IROKON   MY COLLIES   BREEDING   PUPPIES   NEWS   LINKS     

Tervetuloa tutustumaan
kennel Irokon collielaumaan ja taustajoukkoihin!


Kasvatamme pienimuotoisesti pitkäkarvaisia collieita tavoitteena aikaansaada ennen kaikkea hyväluonteisia, koulutuskelpoisia ja klassisen kauniita rotunsa edustajia.

Ensimmäinen colliemme Valentinon Loretta tuli perheeseen vuonna 1987 ja synnytti vuonna -89 ensimmäisen pentueemme. Kennelnimen Irokon anoi vuonna 1992 äitini Eija. Allekirjoittanut eli Johanna liittyi virallisesti kasvatustoimintaan mukaan vuonna 1999 ja vastaan nykyisin kenneltoimintamme harrastus- ja kilpailupuolesta sekä jalostuksesta. Vanhempani seuraavat edelleen sivummalta koiramaailman menoa nauttien kahden collien seurasta.
 

Jalostustyö, perinnöllisyys ja koirien käyttäytyminen ja rakenne ovat aina olleet suuria mielenkiinnonkohteitani.
Koulutukseltani olen biologi ja teen töitä biologisen tuholaistorjunnan parissa. Vihdoin loppuvuodesta 2007 toteutui unelmani omakotitalosta ja isosta pihasta, mahdollistaen täysipainoisemman panostuksen koiraharrastukseen, kasvatustyöhön ja kouluttamiseen.


Johanna & Irokon Nothing But Glitter, 7 viikkoa. (c) Johanna Kuusi 2011

Asun koirieni kanssa mukavassa puutalossa peltojen ja metsän ympäröimänä, pienessä Latovainion kylässä ("Latarissa") Jokioisilla. Koirilla on käytössään aidattu tontti ja kaksi osittain katettua tarhaa ulkorakennuksineen. Takapihalta löytyy tilaa ja tarpeet tottelevaisuuden treenaamiseen ja koiramaisia askareita varten on varattu yksi huone talosta.  Kaikki koiramme asuvat sisällä talossa viettäen tavallista kotikoiran elämää rakastettuina perheenjäseninä, tekevät "työtään" pihavahteina ja toimivat harrastuskavereina eri koiraurheilulajeissa.

Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa, Suomen Collieyhdistyksessä, Aktiivicolliet ry:ssä (perustajajäsen) sekä Forssan Palveluskoirissa.  Luottamustehtäviä on kertynyt vuosien varrella muutamia, tällä hetkellä vaikutan SCY:n jalostustustoimikunnan jäsenenä, Aktiivicollieissa (vara-pj) sekä
Forssan Palveluskoirissa, jonka riveissä toimin myös koulutusohjaajana.


Kasvatusfilosofiaa


Kantakoiramme: Karion King The Stars & FI CH BH Antoc Pardon Me pentuna, kuvattu 1993.Kasvatustyömme kantakoirista  ja kullanarvoisista neuvoista harrastuksen alkuvuosina saamme kiittää Aileen
Spedingiä ja Carole Smedleytä Antoc-kennelistä sekä Irma Niskasta Karion-kennelistä. Ilman heidän arvokasta pohjatyötään ei tämän päivän ja tulevaisuuden Irokolaisia olisi.

FIN MVA BH Antoc Pardon Me (1992-2005) saapui Englannista Suomeen kantanartuksemme vuonna -93. Donna oli ainutlaatuisen upea koira etenkin luonteeltaan, ja säilyy edelleen ihannekuvana tavoitecolliestani. Donnalla oli 2 pentuetta. Sen linjoihin olemmekin kasvatustyötämme rakentamassa ja tarkoituksena on että Donna tulee löytymään jatkossakin kaikkien kasvattiemme sukutaulusta. Olenkin sanonut että tähän koiraan kiteytyy kaikki se, minkä vuoksi haluan kasvattaa collieita. Donnan linja on meille kaikki kaikessa - siitä kaikki alkoi, ja siihen aina palaa. Jokainen Donnasta polveutuva collie on meille lähellä sydäntä ja tärkeä sellaisena kuin on. Donnan tytär FI&EE MVA TK2 BH Irokon Just For Me ja sen tytär, Donnaan linjattu HK2 JK2 TK1 BH Irokon Donna Gloria ovat molemmat niinikään jatkaneet linjaa ollen meille hyvin arvokkaita jalostuskoiria.

Olen aina pitänyt klassisista brittiläisistä collieista ja kun v. 2008 oli aika saada uutta verta kasvatustyöhön, saapui luoksemme toinen brittituonti Atendus Nothing But Blue "Panda". Pandan suvusta löytyy Donnan kautta tuttuja nimiä, mutta myös sopivasti ripaus minulle uutta ja jännittävää. Toivottavasti näiden kahden nartun geeniperimät täydentävät hyvin toisiaan ja Pandakin osoittautuu onnistuneeksi hankinnaksi myös jalostuskoirana.


Teemme paljon yhteistyötä sekä kotimaisten että ulkomaisten kasvattajien kanssa ja jalostusvalinnoissani pyrin säilyttämään ja yhdistämään parhaita ominaisuuksia perinteisistä suomalaisista ja englantilaista suvuista. En perusta kasvatustyötäni linjasta kuin linjasta nouseviin tähtiuroksiin, vaan luotan vahvaan, sukupolvien ajalta tuttuun narttulinjaan ja muutamaan sitä hyvin täydentävään sukuhaaraan. Antoc-koirien ja muiden valikoitujen brittien lisäksi tällaisia tulevat varmasti jatkossakin olemaan Int Ch Niittykasteen Sensaatiosta ja HK3 YK2 JK1 Southwood Angelasta polveutuvat suvut, joiden kautta olen saanut hyviä ominaisuuksia.

Pidän huolella suunniteltua linjasiitosta pitkän tähtäimen jalostuksen kulmakivenä etenkin luonneominaisuuksien jalostuksessa, mutta geneettisen variaation säilyttämiseksi ja jalostuksen eteenpäin viemiseksi on välttämätöntä ottaa harkiten mukaan myös vieraampia linjoja. Käsitykseni linjasiitoksesta on laajempi kuin koiramaailmassa yleensä ja mielestäni onkin tärkeää tuntea suvut hyvin pitkälle taakse ja sivuille päin. Kaukaisellakin samojen yksilöiden kertautumisella sukutaulussa on usein merkitystä sekä hyvässä että huonossa. Mielestäni jalostukseen liittyvät päätökset kannattaa tehdä aina ensisijaisesti sukujen, ei yksilöiden perusteella. Jalostuskoirana yksilö ei koskaan ole parempi tai huonompi kuin sen perimä mahdollistaa.

Koiramme terveystutkitaan aina PEVISA-ohjelmaan sisältyvien sairauksien osalta ja vuodesta 2012 alkaen olemme ottaneet myös geenitestit jalostuksen apuvälineiksi erityisesti DM:n (degeneratiivinen myelopatia) riskin vähentämiseksi rodussa. Julkaisemme kaikki tulokset ja kannustamme myös kasvatinomistajia tutkituttamaan koiransa.


Collien valtti rotuna on sen monikäyttöisyys ja soveltuvuus sekä kauneutta että käyttökelpoisuutta koirassaan arvostavalle harrastajalle. Valitettavasti kauneus ja luonteen "helppous" on ollut rodulle myös kirous, joka on jättänyt varjoonsa rodun potentiaalin käyttökoirana. Collien tulee pystyä työskentelemään vaativissakin olosuhteissa, ja mielestämme alkuperäisiä käyttökoiran ominaisuuksia pitäisi vaalia rodun jalostuksessa nykyistä paljon enemmän.

Rodunomaisuus leimaa-antavine erityispiirteineen niin luonteen kuin ulkomuodonkin osalta on kuitenkin tärkein jalostustavoitteemme - collie on pk-kokeessa samalla viivalla arvostelussa kuin muutkin palveluskoirarodut, mutta sen tulee yltää kilpailukykyiselle tasolle niiden kanssa omilla avuillaan, ei sovittamalla samaan muottiin kuin joku pk-kenttien valtaroduista. Hyvä collie on toimiva palveluskoira niin henkisiltä kuin ulkoisilta ominaisuuksiltaan, kun rodunomaisuus ymmärretään oikein: "He should be built on lines of strength, activity and grace".

Koiriemme kanssa harrastetaan kohtuullisella menestyksellä näyttelyitä, mutta pyrimme myös luonnetestaamaan ja/tai kouluttamaan kilpailutasolle kaikki omat koiramme. Päälajimme ovat nykyisin palveluskoirakokeet (haku ja jälki). Aikaisemmin olen kilpaillut usealla koiralla tottelevaisuuskokeissa (TOKO), joka tällä hetkellä on jäänyt oheisharrastuksen asemaan. Palveluskoirakoe on collieiden rodunomainen koemuoto, joka mittaa koiran koulutettavuutta, käyttöominaisuuksia ja fysiikkaa monipuolisella tavalla, antaen siten eniten jalostuksellista informaatiota.

Koiran kouluttaminen pennusta kisavalmiiksi palveluskoiralajeihin on vuosien mittainen projekti eri osa-alueineen (tottelevaisuus + maastot), ja usean koiran treenaaminen yhtäaikaisesti on sitäkin vaativampaa. Siksi tuloksia ei myöskään tehdä hetkessä nuorille koirille. Koetulos itsessään ei silti välttämättä kerro koiran ominaisuuksista paljonkaan, vaan tärkeintä on koulutettaessa kertynyt tieto koiran vahvuuksista ja heikkouksista, ja tietenkin yhdessä tekemisestä syntyvä tiivis ja ymmärtäväinen suhde koiran ja ohjaajan välille.
Toimivan collien puolesta


yllä: emä BH Irokon Starshine esittelee oikein rakentuneen collien liikuntaa parhaimmillaan...

alla: tytär BH Irokon Obsidian väläyttää mitä käytännön merkitystä sillä on ;-)

Jalostusvalinnoissa haluamme olla kriittisiä mutta realisteja, painottaen tasapainoista kokonaisuutta yksityiskohtien edelle. Jokaisessa hyvässäkin koirassa on heikommat osa-alueensa ja jokaiseen pentueeseen sisältyy aina myös perimän mukana omat riskinsä. Terveysasioissa uskomme että tieto lisää tuskaa mutta on ainoa keino saavuttaa edistystä. Pyrimme olemaan mahdollisimman tarkasti selvillä koiriemme taustoihin liittyvistä terveysriskeistä ja kertomaan niistä avoimesti, mutta emme halua rajoittaa valinnan ja jalostustavoitteiden saavuttamisen mahdollisuuksia liian mustavalkoisella karsinnalla. Perusterveys on kuitenkin jalostuskoiran ehdoton edellytys. Puutteiden kanssa on pystyttävä elämään, mutta se ei tarkoita etteikö niitä pitäisi pyrkiä jalostuksella vähentämään, siinä missä toivottuja ominaisuuksia lisäämään. Meille se tärkein ja vähiten kompromissien varaa sisältävä painotusalue valinnoissa on luonneominaisuudet. Käytämme jalostukseen vain reippaalla palveluskoiran luonteella varustettuja collieita, mutta terveys ja pitkäikäisyys, tasapainoinen rakenne ja miellyttävä rotutyyppi kulkevat aina erottamattomasti mukana vaatimuslistalla. Collien tulee liikkua vaivattomasti ja voimakkaasti pitkällä askeleella, ja sen tulee olla olemukseltaan kauttaaltaan elegantti ja jalo.

Mitä se hyvä ja toimiva luonne sitten mielestäni tarkemmin eriteltynä sisältää? Tavoitteenamme on aikaansaada koiria joilla
on tyypillisen colliemaisen 'arkimukavan' perusluonteen sekä luontaisen yhteistyöhalun lisäksi vahva hermorakenne ja hyvä toimintakyky, suuri toiminnanhalu ja tarmokkuutta suoriutua haastavistakin tehtävistä. Hyvään koulutettavuuteen vaikuttavat vielä oleellisesti riittävän voimakas, nopeasti syttyvä ja pitkään kantava saalisvietti, luontainen ahneus ja "ruutia kintereissä" eli fysiikka joka mahdollistaa hyvän suorituskyvyn. Kerromme pennunostajille, että tälläinen koira ei välttämättä vastaa mielikuvaa vaatimattomasta ja helposta seurakoirasta - ainakaan ilman kunnollista peruskoulutusta. Siksi pidämmekin tärkeänä että kasvattimme pääsevät juuri kullekin koirayksilölle sopivaan kotiin, jossa koiralle osataan tarjota sopivassa suhteessa toimintaa, rajoja ja rakkautta. Emme käytä jalostukseen ääni/laukausarkoja tai muita suuria luonnepuutteita omaavia koiria, ja minulle on tärkeää että tiedän jokaisen käyttämäni koiran suhtautumisen laukauksiin, saalisleikkiin, ruokaan ja erilaisiin kotioloista poikkeaviin tilanteisiin. Mielestämme myöskään selkeä terävyys ja kovin pinnassa olevat aggressiiviset reaktiot eivät kuulu collielta toivottuun luonnekuvaan. Täydellistä koiraa tuskin löytyy, mutta pyrin rakentamaan sukutauluja niin ettei linjojemme geeniperimään pääse muodostumaan heikkoja lenkkejä mistään ominaisuuksista, ja pentueet olisivat luonneominaisuuksiltaan mahdollisimman vahvoja ja tasaisia.


Mukaan tiimiin?


Oletko kiinnostunut Irokon colliesta? Pentusivulla on nähtävissä lisätietoja tulevaisuuden suunnitelmista. Myymme kasvattimme ensisijaisesti harrastaviin koteihin, joissa collie mielletään palveluskoiraksi ja sille tarjotaan sopivasti aktiviteettia. Kilpailu- ja näyttelyinnostus ei ole välttämättä pakollista, mutta tuemme ja kannustamme osallistumaan. Meiltä saa tarvittaessa apua niin koulutuksen kuin näyttelyiden, ja tietenkin ihan arkisten asioiden suhteen. Kasvattiemme hyvinvointi on meille ensisijaisen tärkeää, ja siksi edellytämme jokaisen pennun tulevilta kodeilta yhteydenpitoa silloin tällöin ja olemme valmiita auttamaan ongelmissa milloin tahansa. Pentueita syntyy melko harvakseltaan ja harkitusti, koska kenneltoiminnan pääpaino on itsellänikin harrastamisessa, ja haluamme tuntea kaikki jalostukseen käyttämämme koirat mahdollisimman hyvin. Ilmoittelemme kuitenkin sivuillamme myös mahdollisesta urostemme ja kasvattiemme jälkikasvusta. Kannattaakin käydä katsomassa pentusivulla, jos oma "Juokseva Lassie" kiinnostaa!Copyright ©2010 Johanna Ruottinen
 Kävijälaskuri